18.000 euro schuld in 3 jaar afgelost

5 juli 2018
4 min lezen

Studeren is niet echt mijn ding. Leren kan ik wel, maar toen ik 17 was vond ik het idee van nog langer naar school gaan helemaal niks. Reizen wilde ik, even helemaal weg uit de bekende Nederlandse sleur.

En dus ging ik, met stufi en een volledige leenbeurs, naar Zuid Afrika. En daarna naar Mallorca. Lekker makkelijk, geld kwam er wel binnen en terugbetalen? Daar zou ik later wel over nadenken.

Resultaat: 18.000 euro studieschuld schoon aan de haak, zonder diploma. Als ik het leven over mocht doen, dan staat dit hoog op mijn lijstje van dingen die anders zouden moeten.

KokenKoken

Studieschuld is makkelijke schuld

Van alle soorten schulden die je kunt hebben, is studieschuld in Nederland de makkelijkste. Het duurde jaren voordat ik überhaupt een brief kreeg om de schuld terug te betalen. Eerlijk gezegd had ik een beetje gehoopt dat het vanzelf weg zou gaan – een hoop die veel schuldenaren koesteren. Toen de tijd wél aanbrak om terug te gaan betalen, zat ik in de bijstand en was mijn inkomen te laag om af te dragen.

Aan de ene kant wel fijn natuurlijk; ik hoefde (nog) niet af te betalen. Maar het ging me steeds minder lekker zitten, zo’n enorm bedrag dat boven mijn hoofd hing. Ik wist dat deze schuld fout was, dat ik geld had uitgegeven dat helemaal niet van mij was. Eerlijk gezegd schaam ik me er nog steeds voor. Er was echter ook een keerzijde: niet alleen loste ik niks af, de schuld bleef ook langzaam maar zeker groeien.

Studieschuld is wel degelijk schuld

Hoe groot het probleem écht was, kwam aan het licht toen ik een huis probeerde te kopen. Samen met mijn partner wilde ik een gezinswoning kopen. Bij het oriëntatiegesprek bij de bank rekenden ze het ons even voor: 18.000 euro schuld kwam neer op 25.000 euro minder kunnen lenen. Het was dan misschien geen BKR registratie, maar die studieschuld telde wel degelijk mee in de berekening van hoeveel we konden lenen. Uiteindelijk kocht mijn partner het huis alleen, en werd ik ‘mede-bewoner’. Waren we uit elkaar gegaan, dan had ik het huis moeten verlaten. Oeps.18.000 euro schuld in 3 jaar afbetaald

Toen ging bij mij de knop om: die schuld, daar wilde ik van af. Of ik nou ‘moest’ betalen of niet. Het afbetalen van de schuld kreeg opeens prioriteit. 

Zo losden we de schuld af

Door de afbetaling in ons budget in te plannen en alle beetjes die we over hielden óók naar het afbetalen te schuiven, ging het opeens hard. Toen ik ook nog eens meer ging verdienen, besloten we ons uitgave patroon ongewijzigd te laten. Er kwam dus meer geld naar binnen, maar we gaven niet meer uit. Na drie jaar hard werken en sparen maakten we de allerlaatste betaling over naar DUO en was die schuld van 18.000 euro opeens verdwenen.

Wat ik leerde: er is geen magisch toverstokje dat je schuld kan laten verdwijnen. Het is een mindset. Schuld hebben is niet hopeloos; je kunt er daadwerkelijk iets aan doen. Ook al lijken de stapjes eerst klein en onbelangrijk – als je ze maar vaak genoeg zet, kom je er vanzelf!

Hier zijn mijn beste schuld tips:

  • Geef je schulden prioriteit. Extraatjes gaan naar de aflossing, niet naar nieuwe kleren or een extra avondje uit.
  • Maak gebruik van het sneeuwbal effect. Als je rente betaald over je schuld, ga je met iedere afbetaling minder rente betalen. Het geld dat je daarmee uitspaard, voeg je toe aan je volgende afbetaling. Zo wordt een klein beetje na verloop van tijd écht een hoop!
  • Focus op de kleine stapjes, niet op de grote. Een groot probleem is onoverkoombaar, een klein drempeltje nemen is een grote overwinning op de lange termijn.
  • Vier je afbetaling. Het moment dat je de allerlaatste betaling de deur uit doet is écht heel erg zoet. Dat mag je best vieren! Je hebt je best gedaan, klop jezelf maar even op je schouder!

Wat vind jij?

Studieschuld zo snel mogelijk aflossen, of de termijnen van DUO aanhouden omdat het een relatief goedkope schuld is?

Comments

Michiel@GBM.nl

Das een hoop geld voor een periode zonder diploma aan het einde. Wel netje dat je er nu weer vanaf bent!
Om je laatste vraag te beantwoorden, ligt eraan wat je er mee doet. Als je het investeerd en het levert je meer op dan rente lasten, lekker laten staan! Maar anders zo snel mogelijk wegwerken die handel.

zunigemams

Inderdaad een hoop geld voor niets. Ik zie het maar als een dure les in hoe je het niet moet doen 😉 Ben het eens met je idee over investeren, al moet ik zeggen dat geen schuld hebben an sich al een hele verademing is. Je blijft toch geld betalen zo lang er een bedrag open staat.

Dion

Ik ben nu hard aan t studeren, echter heb ik de keuze gemaakt om vanaf augustus weer thuis te gaan wonen. Aangezien alles bij ons een lening is en ik nu al een studieschuld heb van bijna 15.000 euro. Door thuis te gaan wonen wil ik deze zo laag mogelijk houden en als mogelijk zelfs al iets gaan aflossen terwijl ik nog aan de studie ben!

zunigemams

Wordt een deel niet kwijt gescholden als je je diploma haalt? Dat was bij mij toendertijd (10 jaar terug) het geval, maar kan natuurlijk heel goed dat de regels nu een eind veranderd zijn. Lijkt me een lastige keuze om weer bij je ouders te gaan wonen, als je net hebt kunnen proeven van je ‘vrijheid’. Stoer hoor! Maar ik denk ook wel een goeie beslissing voor na je studie. Minder hoeven afbetalen scheelt echt een hoop in hoe je in het leven staat als je studie eenmaal is afgerond.

Nicole Orriëns

Ik heb ook niet zo’n fijn gevoel bij een studieschuld. Tot nu toe lukt het ons om de kinderen te laten studeren zonder dat ze hoeven te lenen.

zunigemams

Dat is super! Ik hoop dat wij hetzelfde kunnen doen als onze kids gaan studeren. Gelukkig duurt het nog even en kunnen we sparen 😉

Sytske

Dat is idd een flinke schuld, wat goed dat je het zo hebt kunnen afbetalen.
Ik heb een relatieve lage schuld door alleen het laatste jaar te lenen en af te studeren. Bij ons heeft het dus verder ook geen invloed op de hypotheek ed. Ik draag daarom ook elke maand het minimale af.

zunigemams

Afbetalen was voor ons ook niet meteen ‘nodig’. Vooral het gevoel dat er nog een bedrag open stond vond ik heel vervelend. Daardoor ben ik in eerste instantie gaan afbetalen en hoefden we niet zo veel meer toen het wél noodzakelijk werd.

Zuinigeman.nl

Ik heb ook nog een studieschuld. Ik betaal geen rente namelijk en betaal over 60 maanden het gehele bedrag in 1 keer! Als ik het wil kan ik het bedrag in 1 keer betalen, maar ik wil eerst de komende 60 maanden flink geld gaan sparen en daarna los ik de studieschuld (waar geen rente boven op komt) af.

zunigemams

Dat is ook een mooie manier om het te doen – al vraag ik me af of de rente die je krijgt over het sparen opweegt tegen de rente die je over de schuld betaald? Ik weet niet meer zo goed wat voor percentage het was bij mijn schuld.

Dertigermetkids

Hier nog een studieschuld van mn man. Nog iets meer dan 3000. We zijn meer gaan aflossen. 100 per maand ipv 60. Alle beetjes helpen. Wil er komend jaar helemaal vanaf eigenlijk ook al levert dat geen winst op ivm 0,12% rente

Vincent Rondwijk

Interessant om dit persoonlijke verhaal over jullie aflossing te lezen! Ik wil mijn eigen studieschuld ook zo snel mogelijk aflossen zodat ik mij kan focussen op het kopen van een huis. Ik ben daarnaast benieuwd wat de mogelijkheden m.b.t. een hypotheek zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding