Het potjesplan: nooit meer vaste lasten stress!

11 juni 2018
3 min lezen

Je kent het misschien wel: je bent weken geleden een keer naar de dokter geweest en krijgt opeens een bericht van je verzekeraar. Je moet een gedeelte eigen bijdrage betalen. Met een beetje pech is het veel. Kun je dat meteen betalen, of vreet het aan je budget voor de maand?

Op onze spaarrekening staat het volledige bedrag van de eigen bijdrage al klaar. Als er dan een rekening komt, halen we het eenvoudigweg uit het potje. Zo heeft een onverwachte rekening nooit een direct effect op ons maandbudget.

Ons geheim: vaste lasten potjes. We sparen een vast bedrag per maand, waarbij het bedrag is opgedeeld in meerdere kleine ‘potjes’. Dat ziet er zo uit:

KokenKoken
Potje Maandelijks spaar bedrag Jaarlijks te betalen
Tijdschift €2,08 €25
Bril 1 €15,83 €190
Bril 2 €32,50 €390
Kleedgeld €150 €1800
Vakantie €167 €2000
Eigen bijdrage zorgverzekering €64,17 €770
Totaal €431,58  €5175

De bedragen in dit voorbeeld zijn fictief

Waarom potjes?

In de tabel zie je dat het jaarlijkse bedrag flink is – en dan zijn deze bedragen fictief en onvolledig. Op zichzelf staand zijn deze vaste lasten misschien niet zo’n klapper, maar ik word liever niet verrast door deze rekeningen. Veel fijner is het als ik weet dat het geld voor een nieuwe bril al klaarstaat op de rekening op het moment dat we het nodig hebben.

In mijn kasboek houd ik netjes bij wat er in welk potje gaat. Op de spaarrekening gaat het dan op één grote hoop, maar dat is niet erg. Ik weet altijd wat er aan geld beschikbaar is.

Een groot voordeel van op voorhand sparen voor je vaste lasten is dat je niet alles uit hoeft te geven. De eigen bijdrage, bijvoorbeeld, hopen we lekker op onze eigen rekening te houden. Hebben we het dit jaar niet nodig, dan blijft het lekker staan en hoeven we er volgend jaar geen geld voor aan de kant te zetten.

Het nadeel van de potjestechniek

Het allerliefst zou ik de potjes uit mijn excel bestand ook op mijn spaarrekening inzetten. Af en toe voelt het alsof we veel meer spaargeld ter vrije besteding hebben dan daadwerkelijk zo is. Nu is het één grote hoop en denken we af en toe nog wel eens: ach, we ‘lenen’ wel even van het ene potje. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Waar pas je de potjestechniek op toe?

Op zo veel mogelijk kosten! Wij hebben potjes voor de decembermaand, kleedgeld, verjaardagen, een verbouwing, en een keertje deftig uit eten (om maar wat voorbeelden te noemen). Alle kosten die we van tevoren kunnen inschatten, gaan naar de spaarrekening.

Op deze manier staan we nauwelijks meer voor verrassingen. Ons budget is daarom ook vele malen beter vol te houden!

En jij?

Gebruik jij de potjestechniek, of heb je een andere manier van voorbereiden op vaste lasten? Laat jouw beste tip achter in de comments!

Comments

A

Zooo fan van de potjestechniek!! Gelukkig kan ik bij mijn bank nu echte spaarpotjes aanmaken, geeft zoveel rust en overzicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding