Kleding budget: wat geef jij uit?

11 juni 2018
3 min lezen

Gooi het eens door Google en je wordt doodgegooid met dezelfde vraag: wat is jullie kleding budget?

Toegegeven: ik ben geen fashionista. Het meest comfortabel ben ik in een stel jeans, een t-shirt dat een goede pasvorm heeft en een paar sneakers. Voor mooie gelegenheden heb ik een leuk outfit of twee in de kast hangen, maar een uitgaansmens ben ik niet. Heel veel kleren heb ik dus niet nodig.

Ons kleding budget

We werken met een jaar budget per persoon. Dat ziet er als volgt uit:

KokenKoken
Wie? Hoe veel per jaar?
Ikzelf €500
Mijn man €500
Per kind €400
Totaal €1800

Onze uitgaves zijn per maand echter variabel. We geven niet iedere maand ons gehele kleding bedrag uit, soms gaan we er fors overheen.

Mijn trucje is dit: er gaat iedere maand €150 (de slimme rekenaar ziet dat dat uitkomt op €1800 per jaar) naar de spaarrekening, onder de noemer ‘kleedgeld’.  Als we kleding nodig hebben, spreken we dat potje aan. Is het op, dan hebben we pech.

Het budget bepalen

Jouw kleding wensen zien er misschien wel heel anders uit dan die van mij. Je hoeft de bedragen die ik noemde dan ook helemaal niet aan te houden. Wel is de tactiek die ik op ons kleding budget loslaat ook op jouw situatie toepasbaar.

Om een kleding budget te bepalen stel je jezelf de volgende vragen:

  • Welke basics heb ik ieder jaar opnieuw nodig? (Voor mij zijn dit bijvoorbeeld 3 jeans)
  • Welke nieuwe dingen heb ik dit jaar nodig?
  • Welk bedrag kan ik maandelijks missen?
  • Hoe veel heb ik in het afgelopen jaar uit gegeven, en is dit realistisch in vergelijking met het geld dat ik heb?

Zo bepaal je eerst het bedrag voor het gehele jaar. Extreme nauwkeurigheid hoeft niet, maar des te meer jij van tevoren weet in te schatten wat je echt moet hebben, des te meer geld bespaar je.

Tweedehands is geen vies woord

Ik ken ouders die weigeren tweedehands spullen voor hun kinderen te kopen. Ergens snap ik het wel; je gunt je kids nou eenmaal het beste. Maar wat nou als de keuze is tussen een kledingkast vol (mooie) tweedehands spullen en er op uit kunnen met je kids, of een lege portemonnee en een kast vol nieuwe kledingstukken die je kinderen maar 1 keer aan hebben gehad?

De keuze was voor mij vrij eenvoudig. Op tweedehands kinderkledingbeurzen is meer dan genoeg leuk spul te vinden, zeker voor kleintjes. Zo halen we meestal een nieuw seizoen waard aan broeken, t-shirts, en jurkjes voor minder dan €50. Daar kan de Zeeman niet tegenop! Bijkomend voordeel: het is nog beter voor het mileu ook.

Ik hou er van om van tevoren te bepalen wat we nodig hebben; daarmee voorkom ik dat we te veel meenemen, gewoon omdat het goedkoop is.

Dit halen we wél tweedehands:

Broeken, t-shirts, jurken, waterschoenen, rompertjes, zwemkleding, en spelletjes/speelgoed.

Dit halen we niet tweedehands:

Ondergoed en schoenen.

Ondergoed is vaak niet meer zonder vlekken. Daarbij heb ik het volgens mij nog nooit zien liggen op een kinderkledingbeurs. Mijn kinderen voelen zich toch net even lekkerder in ondergoed dat ze zelf hebben kunnen uitkiezen.

Tweedehands schoenen zijn meestal al dusdanig ingelopen (of versleten) dat ik ze liever niet nog een tweede kans geef. Als je een beetje goed let op de sales in de winkel, kun je heel goed fatsoenlijke schoenen krijgen voor niet al te veel.

En jij?

Zijn er dingen die jij juist wel of niet doet als het gaat om kleding? Deel jouw beste tips in een reactie hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding