5 manieren om iedere maand geld te besparen

12 juni 2018
5 min lezen

We zijn alweer over de helft van het jaar. Een goed moment, vind ik, om eens te kijken naar wat we allemaal nog meer kunnen doen om geld te besparen.

Één of meerdere dingen van de onderstaande lijst doen kan je helpen je leven te verbeteren. Het zorgt er voor dat je misschien wat sneller van je schulden af bent, of je droom sneller verwezelijkt. Misschien helpt het om je betere financiële keuzes te laten maken.

Hieronder staan 5 verschillende manieren om iedere maand geld te besparen.

KokenKoken

Stap van je TV abbonement af

Hoeveel TV kijk jij eigenlijk? En hoeveel daarvan kun je bijvoorbeeld via het internet bekijken?

Wij stapten recentelijk van het interactieve TV gedeelte van ons Ziggo abbonement af. We kijken alles via de app (lange leve de Chromecast!) en Netflix verzorgt onze behoefte aan series zonder reclame. Scheelt toch rustig €20 in de maand. Op jaarbasis is dat gewoon €240! Als we er nooit gebruik van maken, kan het net zo goed afgeschaft worden.

Pas op: als je wijzigingen laat aanbrengen in je contract, is het net alsof je voor een nieuw contract tekent. Je zit er dus voor weer een jaar aan vast, vanaf het moment dat je de wijziging aanvraagt. Goed navragen wat de voorwaarden zijn dus, want dit vertellen ze je er niet bij!

Maandelijkse besparing: 20 euro

Punten sparen

“Wilt u zegeltjes?” – vroeger zei ik standaard nee. Mijn hele portemonnee zat vol met zegels die ik toch nooit gebruikte. Inmiddels sta ik er anders in; de acties waarvan ik denk dat ik ze wél ga gebruiken (denk aan de Efteling actie van de AH, dat scheelt nogal per persoon!) neem ik zeker mee. Thuis heb ik een trommeltje waar alle zegels in verdwijnen.

Kijk ook eens naar het spaarsysteem van de Hema. Bij elke aankoop krijg je spaarpunten, die je later om kunt zetten in kortingsbonnen op een product naar keuze. Ja, het gaat uiteindelijk allemaal om het verzamelen van je gegevens, maar ik heb er niet zo’n moeite mee. Iedere andere loyaliteitsactie ooit draait om hetzelfde, en ik koop vaak genoeg bij de Hema om me deze kaart te kunnen veroorloven.5 manieren om iedere maand geld te besparen - zunige mams

Ook de Ikea biedt een dergelijke kaart aan: de Family pas. Family kaart houders krijgen vaak wat extra korting bij de kassa, en zeg nou eerlijk: we nemen allemaal te veel mee als we bij de kassa van de Ikea komen. Dan kan een beetje korting helemaal geen kwaad!

En kende je Piggy al? Dit spaarsysteem laat je punten sparen bij je favoriete winkels. De verzamelde punten moeten ook bij dezelfde winkel uitgegeven worden en het ligt er maar net aan wat de winkelier er voor terug wil geven, maar met een app op je telefoon hoef je er niet veel over na te denken.

Maandelijkse besparing: 20 euro (ik keek hier naar het jaargemiddelde)

Sim-only is écht beter

Ik weet het, de nieuwe iPhone ziet er spectaculair uit. Maar heb je hem echt nodig, of wil je hem alleen maar hebben omdat ‘ie shiny is?

Schaam je niet: de meeste mensen laten zich verleiden tot een abbonement waar de nieuwe telefoon bij inbegrepen zit. Maar steeds vaker moet je zelf al geld bijleggen om de telefoon te krijgen. Daarnaast schieten de prijzen van de abbonementen ook opeens omhoog als je gaat voor een toestel.

Mijn man en ik kochten laatst een Sony Xperia bij de Aldi. Kosten: €350 per toestel. Dat is de helft van wat mijn vorige toestel, een Nexus 5X, heeft gekost. We zijn van plan er dezelfde tijd mee te doen – daarvoor zetten we elke maand 34 euro voor op de spaarrekening met mijn potjestechniek:

400 euro per toestel gedeeld door 24 maanden = 34 euro per maand.

Voor de sim only abbonementen betalen we met twee toestellen ongeveer 30 euro. Zelfde soort pakket, alleen de helft goedkoper.

Maandelijkse besparing: €45

Stop met roken en (regelmatig) stappen

Neem dit aan van een ex-roker en voormalig kroegtijger: je kunt het beter laten staan. Niet alleen is het beter voor je gezondheid (en daarmee ook je zorgkosten op de lange termijn), roken en in de kroeg hangen is een aanslag op je portemonnee.

Een avondje kroeg kost rustig €50 t0t €100, afhankelijk van waar je heen gaat. Doe dat ieder weekend, en je bent zomaar 200 tot 400 euro in de maand kwijt. Euhmmm, wat?! Dat is bijna mijn maandbudget aan boodschappen!

Volgens nustoppenmetroken.nl kost roken zo’n 168 euro per maand. Ik weet uit ervaring dat stoppen moeilijk is, maar bedenk je: die 2000 op jaarbasis kan er, als je het in een extra aflossing van je hypotheek steekt, voor zorgen dat je eerder met pensioen kunt gaan.

Maandelijkse besparing: €200+

Plan je maaltijden

Geen grapje: door vooraf in te plannen welke maaltijden we de aankomende week eten heb ik ons boodschappen budget gehalveerd. En nee, we zijn niet overgestapt op maaltijden of ingrediënten die we niet lekker vinden. We kopen simpelweg alleen dat wat we nodig hebben en voorkomen dat we items dubbel in huis halen.

Het gemiddelde huishouden verspilt 40% van het eten dat gekocht wordt. Jep, echt waar. Daar kun je dus vandaag nog iets aan doen. Het is één van de beste bespaartips die ik je kan geven.

Gemiddelde besparing: €200+ per maand

Wat doe jij?

Wat heb jij tot nu toe gedaan om geld te besparen en wat is de grootste besparing geweest tot nu toe? Laat het in een reactie hieronder weten!

Comments

Imtiaaz

Ken je Cooponlinesparen.nl? Ook zo een klantspaarprogramma waar ik inmiddels al tientallen euro’s aan coop boodschappen tegoed heb verdiend en waar weinig mensen van op de hoogte zijn. Als je via de link van dit platform een aankoop doet bij de aangesloten webshop of abonnementen (best veel) krijg je daar een klein percentage van terug in de vorm van boodschappen tegoed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding