Alles over NFTs

19 december 2021
4 min lezen

Wat zijn NFTs?

NFT staat voor Non-Fungible Token. Een NFT is een uniek, digitaal bestand, waarvan het eigenaarschap wordt bepaald en bijgehouden door een blockchain. Voorbeelden van NFTs zijn bijvoorbeeld foto’s, digitale kunst, verzamelstukken, registratie voor VIP clubs, op crypto gebaseerde domeinnamen, en virtual reality items (denk aan nieuwe skins voor Minecraft, of items die je in Sims kunt gebruiken). 

Laat het idee van ‘fungible’ je niet al te veel duizelen – het gaat er voornamelijk om dat een item of bestand te ruilen valt met iets van hetzelfde type. De onderstaande afbeelding helpt misschien om het duidelijker te maken:

NFT uitgelegd. Fungible: mijn 10 euro is evenveel waard als jouw 10 euro. Semi-fungible: we hebben allebei een kaartje voor de show, maar mijn stoelnummer maakt mijn kaartje duurder. Non-fungible: uniek van aard en daardoor variabel in wat het waard is.

Waarom zijn Non-Fungible Tokens zo populair?

Voor het ontstaan van het internet kon je ook non-fungibles bezitten; door een schilderij, boek, of andere vorm van kunst te kopen. In sommige gevallen toonde dit je status aan, in andere je unieke zelf-expressie.  Met de opkomst van het internet is dit soort bezit grotendeels weggevallen. Denk maar aan hoe je voorheen een kast vol DVD’s bezat, en nu alles gestreamed wordt op platformen zoals Disney+ en Netflix. 

KokenKoken

Er is geen permanent eigendom meer – zelfs als een platform instelt dat je een item in bezit hebt, blijft het item op een gecentraliseerde plek. Zo kun je bijvoorbeeld geen Fortnite skin (een in-game outfit) op eBay verkopen, maar je kunt het wel aanschaffen en binnen het spel gebruiken. 

NFTs zijn een manier om deze permanente eigendommen weer terug te brengen naar een digitale wereld. Door een Non-Fungible Token te bezitten kun je, net als verzamelaars die hun huis vullen met fysieke kunststukken, een collectie kunst bij elkaar verzamelen die mettertijd meer waard wordt. 

Je vraagt je nu wellicht af: ik kan een digitaal bestand makkelijk kopiëren, waarom zou ik er dan geld voor betalen? Dat is een goeie vraag! Het antwoord zit hem in dat NFTs niet zozeer populair zijn omdat je een bestand op je computer kunt zetten. Het gaat er om dat het onomstotelijk te bewijzen valt dat jij de eigenaar van het bestand bent.

Valt er geld te verdienen met NFTs?

Zeker weten! Als je weet waar je op moet letten, dan is er echt wel brood mee te verdienen. Zo kocht iemand een afbeelding van een steen voor 46.000 dollar, en een ander een afbeelding van een kat voor 176.000 dollar. Het lijkt absurd, maar er is dus daadwerkelijk een markt die goed is voor een omzet van 2 miljard in alleen al de eerste helft van 2021. 

Je kunt er voor kiezen om je eigen (kunst)werk als NFT te verkopen, of om een collectie aan te leggen. Belangrijk om daarbij te onthouden is dat als je originele NFTs online zet, je wel zeker moet weten dat je de rechten voor het bestand in bezit hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een foto van het internet plukken en verkopen – het kan zijn dat je daar een rechtszaak tegen je aangespannen krijgt.

Welk platform gebruik je om NFTs te (ver)kopen?

Mijn favoriete platform voor het handelen in NFTs is OpenSea. Dit is het platform op NFT gebied en hun Instagram is een absoluut plaatje. Een heel groot voordeel van OpenSea is dat ze geen gas fees (een percentage dat je betaalt voor het verwerken van de blockchain data) rekenen voor het te koop zetten van je bestanden. 

Omdat het handelen via de blockchain verloopt, heb je crypto valuta nodig. OpenSea werkt erg goed samen met CoinBase, een online crypto wallet die je op ieder apparaat (laptop, mobiel, tablet) kunt gebruiken om te handelen in digitale valuta. CoinBase geeft je ook de mogelijkheid om zonder transactie fees van de ene valuta naar de andere te converteren – zo kun je erg gemakkelijk gebruik maken van de grote pieken en dalen die de verschillende cryptocurrencies doormaken.

Klik op deze link en koop voor meer dan 89 euro aan cryptovaluta in CoinBase, dan krijgen jij en ik allebei €8,90 aan Bitcoin extra! 

Welke Non-Fungible Tokens heb jij al gespaard?

Heb je een mooie collectie NFTs en wil je deze graag aan anderen laten zien? Promotie van je collectie is op dit bericht geheel toegestaan 🙂 laat me vooral zien wat jij spaart! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding