Geld besparen op je energierekening, hoe doe je dat?

10 augustus 2018
7 min lezen

Begin deze maand kregen we de jaarrekening van Nuon gepreseteerd. Ik moest heel even slikken. We moeten welgeteld 761 euro terugbetalen. Say what?! En ik maar denken dat we zo goed bezig waren. Tijd om flink aan de slag te gaan met besparen op de energierekening, dus.

Hoe kan dat, die hoge rekening?

Er hebben een aantal factoren meegespeeld in het duur uitvallen van onze energierekening:

  • We zijn verhuisd naar een veel groter, vrijstaand huis. Ons maandbedrag is niet (voldoende) aangepast op meer vierkante meters.
  • We kregen een slimme meter. Die zou ons meer inzicht moeten geven in ons gebruik. Doet het ook netjes, maar in de eerste maanden was het gemiddelde gebruik nog niet goed af te lezen. Daardoor dachten we dat we goed zaten met ons maandbedrag. Niet dus 🙁
  • In en rondom het nieuwe huis zitten een aantal energie slurpers

Al met al zijn we, qua gebruik, ongeveer 1000 kWh omhoog gegaan in het nieuwe huis. Met al mijn oog voor besparen op boodschappen en budget kunstjes heb ik het besparen op de energielasten compleet over het hoofd gezien. Daar gaan we heel snel verandering in brengen!

KokenKoken

Zo gaan we besparen op onze energierekening

Nadat we de jaarafrekening voor onze kiezen kregen, zijn mijn man en ik meteen om de tafel gaan zitten om te kijken wat er beter kan in huis. Wat blijkt: met een paar aanpassingen waar we eigenlijk helemaal geen moeite voor hoeven te doen, kunnen we die hoge rekening in het komende jaar al een groot eind terug verdienen. Hoera!

LED lampen

Ons huis hangt vol met halogeen lampen. Met name in de keuken; daar zitten hele stijlvolle spotjes in het plafond ingebouwd, aangesloten op een drietal dimmers waarmee je sfeerlicht kunt creëren. Hartstikke mooi, leuk, en aardig – met als nadeel dat we het gewoon niet gebruiken. De lampen gaan helemaal aan of helemaal uit, dus die dimmers zijn al vrij nutteloos. Door de grote ramen die we hebben, is gedimt licht eigenlijk niet nodig.

Arno, mijn man, rekende even uit: als we de lampen gemiddeld 4 uur per dag aan hebben staan (in de winter meer dan in de zomer, en dan gemiddeld genomen) kost ons dat met halogeenlampen €91 op jaarbasis. Alleen om de keuken te verlichten. Vervangen we die lampen door LED met een gewone schakelaar, dan gaan die kosten omlaag naar €9 per jaar. NEGEN EURO. Ik viel haast van mijn stoel. Hetzelfde licht, dezelfde branduren, geen merkbaar verschil in het gebruik – en een jaarlijkse besparing van 80 euro. In de rest van het huis zijn ook nog een aantal niet-LED lampen aanwezig die we gaan vervangen.

Jaarlijkse energie besparing: 100 euro

Ook overstappen op LED lampen? Bekijk hier wat je opties zijn.

Da-haag vriezer!

Ooit hebben we, via Marktplaats, een tafelmodel vriezertje op de kop getikt. We hadden geen cent te makken, maar tegelijkertijd heel erg terkort aan vriezer ruimte. In de schuur stond ook nog de oude koelvries combi die Arno kocht toen hij op kamers ging. Handig voor het koud houden van bier voor de visite, en de vrieslades onderin konden we ook goed gebruiken. Beide apparaten sloten niet helemaal lekker meer en waren toch al minstens een jaar of 10 oud.

Even alle cijfertjes op een rij bracht ons tot de conclusie dat we per jaar bijna 130 euro aan energiekosten kwijt waren aan deze apparaten. Door over te stappen op een vrieskist hebben we nu:

  1. Energiekosten van 30 euro per jaar
  2. Veel meer ruimte om spullen in te vriezen

Jaarlijkse energie besparing: 100 euro

Heb je ruimte voor een vrieskist? Je bespaart met zo’n ding niet alleen op de energiekosten; denk ook aan het geld dat je bespaard door aanbiedingen in te slaan en in te vriezen. Wij gingen voor een AEG vrieskist.

Hallo droogmolen!

Ons nieuwe huis komt met een prachtige, ruime tuin. Dat is heerlijk om in te zitten en te spelen, maar heeft ook als voordeel dat we ruimte zat hebben voor een droogmolen. Zeker met het mooie weer is de was die we buiten uithangen véél sneller droog dan in de droger.

We draaien ongeveer 4 wassen per week: 2 zwart, 1 kleur, en 1 wit. Onze droger kost 1,76 KwH per droogbeurt, en daarmee zo’n 366 kWh per jaar, oftewel zo’n 73 euro. Zeg dat we het voor elkaar krijgen om de helft van onze wassen buiten te laten drogen (we hebben ook een wasrek dat onder een afdak droog kan staan). Dan komen we uit op:

Jaarlijkse energie besparing: 36 euro

Wij gingen voor de Brabantia Lift-O-Mattic droogmolen. Die kwam het beste uit de reviews en staat qua kosten in goede verhouding met onze voorspelde besparingen.

Schakelaar vloerverwarming

Vloerverwarming is echt heerlijk. Ik wil niet meer zonder. Geen moeilijk gedoe meer met lelijke radiator buizen en verwarmingselementen die net niet helemaal in je inrichting passen. Wat ik niet wist, is dat de pomp van de verwarming de hele dag het water rond aan het pompen is door de buizen. Ook als de verwarming uit staat. Waarom? Schijnbaar om roestvorming te voorkomen, maar daar is het niet 24/7 voor nodig. Een échte goede reden heb ik niet kunnen vinden.

Onze pomp verbruikt door deze onnodige functie zo’n 700 kWh per jaar – zo’n 155 euro. Voor niks. Met een pomp switch halveer je die kosten. Hoef je niks anders voor te doen dan de switch te installeren (daar heb je geen monteur voor nodig, hoera!). Kleine investering, grote besparing!

Jaarlijkse energie besparing: 70 euro

Conclusie

Met de aanpassingen die ik hierboven beschreef komen we uit op een jaarlijkse besparing van ongeveer 305 euro. Het verschil dat we kunnen maken door optimaal van de vrieskist gebruik te maken voegt alleen nog maar meer toe aan dat bedrag.

Ik wil ook expirimenteren met het doen van wat kleine aanpassingen in ons gedrag. Hier kan ik vooralsnog geen bedrag of kWh getal aan vasthangen, maar op termijn zullen de kleine beetjes toch wel uitlopen op een leuke besparing. Denk hierbij aan:

  • De verwarming gaat omlaag. Ik ben een koukleum en houdt van een warme temperatuur in huis, maar met het oog op besparen wil ik met liefde een trui aantrekken en de verwarming omlaag gooien. Volgens de consumentenbond kan dat heel veel geld schelen per jaar.
  • De lampen gaan uit. Ik ben hier niet altijd even goed in en laat nog wel eens een lamp branden terwijl ik niet in de ruimte aanwezig ben. Zonde!
  • Stekkers uit het stopcontact. Niet alleen is het veiliger (doorgebrande stekkers zorgen nog wel eens voor fik in huis), stekkers die niet in hun bijbehorende apparaat zitten verbruiken nog steeds stroom. Het zijn minimale hoeveelheden, maar alle beetjes helpen.
  • Iets korter douchen. Ik ben geen typ voor uitgebreid douchen, maar wil af en toe nog wel eens blijven staan omdat ik geen zin heb om me af te drogen.
  • Ooit, als ons budget het toelaat, gaan we kijken naar zonnepanelen of vergelijkbare energieopwekkers. Voor nu past dat niet in ons budget.

Uiteindelijk hopen we met al deze aanpassingen in jaar 1 onze investeringen terug te verdienen, en vanaf jaar 2 echt flink te besparen op onze energiekosten.

En jij?

Heb jij energie besparende tips die we uit kunnen proberen? Alle beetjes helpen, dus laat vooral een reactie achter in de comments. Wellicht komen we met jouw tip nog dichter bij het terugverdienen van die monster jaarrekening!

PS. Overstappen naar een andere leverancier is voor ons niet voordelig. Bij de Nuon krijgen we vaste klantenkorting die in januari 2019 oploopt naar 25% – daar komen andere leveranciers momenteel niet tegenop!

Comments

Priscilla

Nadat wij hoorde wat de oude bewoners van ons nieuwe huis (jullie welbekend;)) betaalde voor de Nuon, was onze reactie ongeveer gelijk als die van jullie na jullie afrekening. Dus onze eerste investering waren de zonnepanelen, die zijn geplaatst op de garage, dus we zien er niets van. En na deze zomer hebben we al een geweldige opbrengst en ze zo weer terug verdiend! 🙂

Ellen

Let erop dat je computer uitstaat als je ‘m niet gebruikt. Ook een goede: laat je vriezer eens in het half jaar ondooien en zorg dat deze niet in een compleet onverwarmde ruimte staat. Hoe meer ijs in een vriezer, hoe harder deze moet werken om alles koud te houden. Hetzelfde gaat op als de vriezer in een onverwarmde ruimte staat. Zelf heb ik een slimme thermostaat, die ik kan programmeren. Zo voorkom je dat de verwarming uit staat op momenten dat er nooit iemand thuis is. Ik kan nooit vergeten de verwarming laag te zetten. Hierbij is een verschil van vijf graden optimaal: bij aanwezigheid op 20 graden, bij afwezigheid en ’s nachts op 15 graden. Nuon biedt via Mijn Nuon ook een Energiescan aan, wellicht kunnen ze dan nog meer tips geven 😉 En ik heb een houthaard in de woonkamer die ik ’s winters regelmatig stook. Omdat de thermostaat ook in de woonkamer hangt, slaat de verwarming dan bijna niet aan. Met korter douchen bespaar je wel iets, maar niet superveel, het meeste gasverbruik gaat op aan de verwarming. Let erop dat je radiatoren vrij zijn: geen gordijnen of meubels ervoor. Voor wat betreft zonnepanelen: het loont de moeite te kijken naar tweedehands panelen die je zelf installeert (bijvoorbeeld via http://www.gebruiktezonnepanelen.com). Stukken goedkoper dan nieuwe.

Ricky

Elk jaar overstappen van energieleverancier (en gebruik maken van de kortingen die ze aan de nieuwe klanten geven) levert ook echt veel op. Al gauw zo’n €200 per jaar. Mocht je vrieskist nou niet helemaal vol zitten, dan scheelt het om er lege dozen in te leggen. Hoe meer lucht er circuleert in de vrieskist, hoe sneller het opwarmt als je hem opendoet. Op dezelfde manier kan je trouwens ook water besparen bij het toilet (als je een verouderde stortbak hebt). Leg er een paar stenen in, daardoor gaat er minder water in en kost een toiletbezoekje algauw een paar liter water minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding