Hoe wij ons boodschappen budget halveerden

18 juni 2018
5 min lezen

Het was ergens in het begin van 2014. Mijn partner en ik waren net gaan samenwonen en voegden onze rekeningen samen. Hartstikke leuk en super spannend, zo’n stap! We gingen bijna dagelijks wel even langs de supermarkt en kochten daarbij wat onze ogen lekker vonden – ongeacht of we nog spullen in de koelkast hadden liggen. Iedere twee of drie weken moesten we dan een uitruimingsactie ondernemen om de koelkast te ontdoen van beschimmelde kaas, rotte groentes, en bedorven vlees.

Dat begon te knagen; niet alleen vond ik het reuze zonde om iedere keer zo veel eten weg te gooien, het was gewoon geld wat we zo de prullenbak in kiepten. Toen ik voor het eerst ons budget eens op een rijtje ging zetten, schrok ik pas echt: 900 euro in de maand ging er naar eten, drinken, en ander huishoudelijk spul. Ergens had ik wel geweten dat het veel was, maar zo veel… Dit was hetzelfde bedrag dat ik twee jaar daarvoor maandelijks als bijstandsuitkering uitbetaald kreeg en dus alles van moest betalen.

Ook bleken we onderaan de streep heel ruim gebruik te maken van de mogelijkheid om rood te staan. Het geld stroomde er sneller uit dan het binnen kwam, maar we merkten het niet. De nullijn was voor ons verschoven. Stiekem waren we heel dicht in de buurt gekomen van onze vaste lasten niet kunnen betalen.

KokenKoken

Wat zijn we anders gaan doen?

Om er voor te zorgen dat ons budget weer een beetje op orde kwam hebben we een aantal aanpassingen gemaakt in hoe we de boodschappen aan pakten. Dit zijn tips die jij vandaag al in kunt zetten om verandering te brengen in hoeveel je uit geeft aan eten.

We maakten een plan

Het inplannen van onze maaltijden heeft ons echt gered. We maken nu iedere week (meestal op donderdag) een lijst van gerechten die we de aankomende week willen eten. Dat is inclusief snacks, lunch, en ontbijt.

Je hoeft dus helemaal niet al het lekkers te laten staan. Als je maar van tevoren weet wat je moet hebben, dan is de noodzaak er ook niet om iedere dag naar de winkel te gaan voor wat nieuws. Easy peasy. Check het blog over maaltijd plannen voor een gratis planner template.

We hebben overlegd

We hebben samen besloten: dit moet anders. Het is tig keer makkelijker om elkaar er aan te helpen herinneren dat je een doel voor ogen hebt als je samen op één lijn zit. Anders loop je alleen maar op elkaar te vitten dat de één een lekker broodje heeft gehaald, terwijl de ander dat geld niet in de planning had zitten.

Boodschappen budget halveren - de Zunige Mams
We lieten onze ego’s varen

Ja, sommige A-merken zijn lekkerder. Daarom verkopen ze ook beter. Maar eerlijk is eerlijk: geen schulden hebben smaakt nog veel lekkerder. Voor het huismerk gaan en daarmee een euro of twee besparen tikt na een aantal weken best aan. Als je eenmaal van je schulden af bent, kun je wel weer een keertje Lays chips kopen in plaats van het standaard huismerk.

Enneh: maak je je zorgen over hoe je kinderen reageren? Er is een gezegde: kinderen accepteren de wereld zoals deze aan ze gepresenteerd wordt. Hebben ze moeite met omschakelen, leg dan uit waarom je het doet. Dat het ene duurder is dan het andere, en dat het verschil écht niet zo groot is. Het is overigens hartstikke gezond als je kids weten hoe de financiële wereld van hun familie er uit ziet. Goeie voorbereiding op later!

De restjes gaan de vriezer in

In plaats van het restant van het avondeten zo de vuilnisbak in te kieperen, voerden we twee nieuwe dingen in:

  • Kliekjesdag (1 keer minder koken in de week, hoera!)
  • Alles meteen de vriezer in

Ja, dan moet je een keertje extra nadenken over hoe veel er in je vriezer past en dat je ’s ochtends wat uit de vriezer moet halen om ’s avonds te kunnen eten. Maar het scheelt. Een hoop. Zo hoef je voor 4 of 5 dagen in de maand geen eten te kopen. Laat dat even bezinken: het scheelt je bijna een week aan boodschappen. Hoi, besparing! Dag, verspilling!

Vier jaar later

Het is nu iets meer dan vier jaar nadat we zijn begonnen met deze rigoreuze aanpassingen. Het resultaat: we hebben dat rood staan kunnen schrappen van de rekening, want we doen het nu écht alleen nog maar met geld dat van ons is. We plannen nog steeds onze gerechten een week vooruit en dat bevalt heel prima. Niet alleen bespaart het ons geld, het scheelt ons ook de never-ending question: wat gaan we vandaag weer eens eten? Dat denkwerk hebben we namelijk al gedaan.

Ons huidige boodschappen budget voor 4 personen: €500 per maand. Dat is nog niet zo zunig als we zouden kunnen, maar dat komt nog wel.

Onze volgende stap: nog verder vooruit plannen. Er staan een crockpot en een grotere vriezer op ons verlanglijstje. Daarmee kunnen we veel gemakkelijker maaltijden voorbereiden, invriezen, en klaarmaken als het ons uit komt. Er zijn mensen die maar één keer in de maand een maaltijdplanner hoeven in te vullen, en die uitdaging ga ik graag aan!

Hoe pak jij het aan?

Ik ben heel erg benieuwd of jij slimmere manieren weet om je boodschappen budget naar beneden te brengen. Heb je een blog met goeie tips? Deel ‘m dan vooral hieronder!

Comments

Anita Kers

Geen kant en klaar eten kopen
Geen verpakt eten kopen
Geen pakjes kopen

Handig er bij is een keukenmachine ivm het snijwerk (omdat je geen verpakte/gesneden groente meer koopt)

Met zout peper en kipkruiden kom je een heel eind

Monic

Ik kijk eerst in de reclamefolder wat er komende week in de aanbieding is en dat eten we dan die week.
Dat scheelt vaak de helft.

Ktnknwn

Inderdaad weekmenu’s maken. Daarbij ook reclame goed in de gaten houden. Ik ben zelf ook nog steeds fan van koopzegels. Je maakt er met een vol boekje sowieso winst op en de boekjes kun je op sparen voor bijvoorbeeld weer een week boodschappen of andere uitjes.

Elsje Fiederelsje

Eten wat in het seizoen hoort, dus geen aardbeien in januari. Wij kopen graag bij een boerencooperatieve in het dorp, scheelt bakken met geld want opmerking hierboven en bovendien milieuvriendelijker en beter/eerlijker betaald worden voor de boeren/kwekers. Verder zijn wij enorm van van véél Lidl producten. Een bak griekse yoghurt bv. die je ook kunt gebruiken ipv creme fraiche of sour cream.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding

Zelf beginnen met maaltijden plannen? Begin vandaag nog door mijn gratis maaltijden planner template downloaden! Het enige wat je hoeft te doen is hieronder je e-mailadres in te vullen.

Ik heb de voorwaarden gelezen en begrepen