Maaltijden plannen: zo doe je dat!

22 juni 2018
4 min lezen

Besparen op je huishoudelijke budget én lekker eten? Dat kan, als je aan maaltijd plannen doet. Klinkt veel erger dan het is, geloof me 😉 Wij zijn met maaltijden plannen begonnen toen bleek dat we véél te veel geld uitgaven aan de boodschappen; door de boel een week van tevoren in te plannen, hebben wij ons boodschappen budget kunnen halveren. En als wij het kunnen, kun jij het zeker.

Stap 1: noteer je favoriete recepten

Wij gebruiken Trello om onze favoriete recepten op te slaan. Da’s een gratis platform dat je helpt je hele leven te organiseren. Ik gebruik het voor zo’n beetje alles: werk, het huishouden, en dus de maaltijd planning.

Door bij te houden welke recepten we lekker vinden, kunnen we sneller keuzes maken uit dingen waarvan we weten dat het gegeten wordt. Met Trello cards kun je alles rondom een recept opslaan; de kosten, de ingrediëntenlijst, een foto van hoe het er uit hoort te zien, en de instructies. Minder nadenk werk, dus.

KokenKoken

Stap 2: een vaste dag om te plannen

Zaterdag is bij ons boodschappendag. Meestal laten we de boodschappen bezorgen door Albert Heijn – dat scheelt een hele hoop met de impulsaankopen en omdat we in een dorp wonen, scheelt het ook nog eens tijd en benzinekosten.

Onze maaltijdplanner vullen we daarom op donderdag in. Dan weten we ongeveer wat we nog in de kast hebben liggen en welke dingen we de aankomende week echt nodig hebben. Nog een mooie van Albert Heijn: Bonus aanbiedingen. Als je een profiel hebt op ah.nl worden de Bonus aanbiedingen toegespitst op artikelen die je vaker besteld. Twee voor de prijs van één op je favoriete tandpasta merk, bijvoorbeeld. Als je weet dat je boodschappen boven de €70 uit komen, haal je de kosten van het laten bezorgen weer uit het niet doen van impulsaankopen en de aanbiedingen.

Heb je een andere dag (en winkel) waar je de boodschappen doet? Ook dan is een vaste dag en tijdstip voor je menu planning een goed idee. Zo heb je altijd een 7-daagse planning zonder gaten.

Zelf beginnen met maaltijden plannen? Begin vandaag nog door mijn gratis maaltijden planner template downloaden! Het enige wat je hoeft te doen is hieronder je e-mailadres in te vullen.

Ik heb de voorwaarden gelezen en begrepen

Stap 3: Plan ook wat makkelijks in

Wij hebben elke week wel een dag waarop we zeggen: nu heb ik even geen zin om te koken. Dan is het achter de hand hebben van een nood optie wel handig – zo ga je niet ‘nog even vlug’ langs de supermarkt (of erger nog: uit eten). Er ligt hier altijd wel een diepvries pizza die we zo de oven in kunnen schuiven.

Je houdt op deze manier ook de lol in het aanhouden van een strak boodschappen budget. Lekker eten is iets om naar uit te kijken; je hoeft niet per se macaroni met ketchup te kiezen. Het doel is om het element van verrassing uit je budget te halen.

Stap 4: Wees consistent

Vraagje: als jij af en toe eens gezond eet en de rest van de tijd McDonalds naar binnen schuift, verwacht je dan af te vallen? Nee, ik ook niet. Als je budget moet afslanken ga je het dus ook niet redden met af en toe een keertje zunig aan doen. Het vergt consistentie.

Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om, zodra ik een winkel binnen stap, denkbeeldige oogkleppen op te zetten en alléén dat te halen wat op mijn lijstje staat. Ik ga dan ook niet met honger winkelen, want dat eindigd altijd in meer lekkere dingen die we eigenlijk niet nodig hebben en minder geld in mijn portemonnee.

Wat zijn jouw beste tips?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij je maaltijdplanning aanpakt. Maak je het jezelf ook wel eens makkelijk, of maak je echt alles from scratch? Laat hieronder een reactie achter!

Comments

Janneke

Ik ga de app Trello eens bekijken. Gebruik zelf gewoon een extra agenda in mijn telefoon die ik FOOD heb genoemd, zo plan ik de maaltijden in en zie ik ook gelijk mijn andere agenda’s ernaast staan (werk en privé). Mocht ik een volle agenda hebben of weinig tijd hebben om te koken dan plan ik iets makkelijks in. Haal zelf vrijdags boodschappen voor tm woensdag. Donderdag is dan soms een ‘makkelijke’ dag of een uitloop dag als iets wordt doorgeschoven. De uitdaging voor mij ligt em in het opnieuw inplannen van producten die overblijven van de dag ervoor bijvoorbeeld. Dus als je daar nog tips in hebt… 🙂

Marian

Ik heb de Maaltijdplanner gedownload maar als ik hem open krijg ik een pdf en zie ik alleen een A4-tje met 7 balkjes: met maandag tm zondag. Doe ik iets fout?
Ik dacht dat het in trello zou komen te staan.

Groet
Marian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding

Zelf beginnen met maaltijden plannen? Begin vandaag nog door mijn gratis maaltijden planner template downloaden! Het enige wat je hoeft te doen is hieronder je e-mailadres in te vullen.

Ik heb de voorwaarden gelezen en begrepen