Geld verdienen naast je vaste baan

1 juli 2018
4 min lezen

Geld verdienen naast je vaste baan

Een vast inkomen is fijn, maar extra geld verdienen naast je vaste baan is nog veel leuker. Als je bezig bent met financiële vrijheid, dan is dit zeker een onderwerp waar je aan zal denken.

Waarom geld verdienen naast je vaste baan?

Als je een goed budget hebt, kun je makkelijk rondkomen van je vaste inkomen. Waarom zou je dan nog geld willen verdienen naast je vaste baan? Simpel: elk beetje extra dat je verdiend kun je stoppen in één van de volgende categoriën:

 • Het extra aflossen van je schulden
 • Het versneld aflossen van je hypotheek
 • Het aanleggen van een noodfonds – ook wel een fuck you fund genoemd
 • Het aanleggen van een oudedagsreserve of pensioen

Wat mij betreft moet een side hustle nooit de basis zijn van je budget. Ik calculeer onze eigen side hustle inkomsten dan ook nooit in als ik het budget van de aankomende maand in elkaar draai. Alles wat je overhoudt is leuk – komt het niet binnen, dan ga je niet over de kop. Extra inkomen zijn dus alleen maar dat: extra.

KokenKoken

Kun je alleen financieel vrij worden als je naast je vaste werk nog inkomen genereerd? Nee hoor! Als jij een goed plan hebt, kom je er ook. Met extra inkomsten kom je er gewoon sneller 🙂

Waar je op moet letten

Een belangrijk onderwerp om over na te denken voordat je gaat kijken naar wat je precies naar je vaste baan kunt doen: mag het wel van je huidige werkgever? Niet alle werkgevers zijn er happig op dat hun werknemers buiten werktijd om nog allerlei klussen aanpakken.

Dat gaat niet alleen maar om een eventueel concurrentie beding; een werknemer die naast een baan van, zeg, 40 uur nog een 20 uur per week in een side hustle steekt, zal eerder overspannen raken. Het risico op ziekmelding is groter als je niet voldoende rust pakt. Niet heel onverstandig om daar zelf ook op te letten dus, en even checken met de baas.

Ik vind het ook belangrijk dat je tijd over houdt voor leuke dingen. Zoals tijd door brengen met je kids. Een beetje thee (of wijn) leuten met je vrienden. Vrijheid betekent ook: goed voor jezelf zorgen.

Side hustle mindset

Mijn gouden side hustle tip: ga niet op zoek naar het ei van Columbus. Laat me je dat even uitleggen: veel mensen zijn op zoek naar dé manier om met zo weinig mogelijk inzet zo veel mogelijk inkomsten te genereren. Hartstikke leuk als je dat kunt vinden, maar 9 van de 10 keer zul je toch echt hard moeten werken voor je geld. Ik heb daarom wat andere criteria als het gaat om extra geld verdienen:

 1. Eer het kleine. Als je €10 per (werk) dag extra verdiend, heb je al gauw 200 tot 300 euro extra op je rekening staan per maand. Bedenk eens wat je daar mee kunt doen.
 2. Consistentie zorgt voor groei. Een side hustle is niet iets wat je één keertje doet en daarna met pensioen kunt gaan. Heel veel kleine stapjes zorgen voor grote resultaten.
 3. Blijf realistisch. Het is goed om grote doelen te hebben, maar probeer eerst eens de realistische stappen te halen. Ook een tientje per dag kan, zeker in het begin, best lastig zijn.

Als je deze drie punten aanhoudt, kun je een leuk zakcentje bij verdienen, zonder dat je jezelf helemaal over de kop werkt. Genereer je die 10 euro per dag op consistente basis? Dan verhoog je het doel naar 15 euro per dag. Dan 20, 30… Enzovoorts.

Realistische manieren van geld verdienen

Zet een populair blog op! Verkoop je hele inboedel! Dat zijn tips die ik nog wel eens voorbij zie komen op vergelijkbare blogs. Echt realistisch vind ik het niet. Hoe zet je dan precies een ‘populair’ blog in elkaar? En op een gegeven moment in je huis ook leeg – verkopen op Marktplaats is nauwelijks schaalbaar en consistent haalbaar, tenzij je ook weer inkopen gaat doen en er een handeltje van maakt.

Wat is dan wel realistisch? Ik geef je een paar voorbeelden:

 • De hond van de buren uitlaten
 • Day trading op de beurs
 • Boodschappen doen voor anderen
 • Oppassen
 • Een webwinkel beginnen
 • Affiliate marketing op je blog

Het is een kleine greep uit een hele lange lijst met mogelijkheden. En denk niet dat dingen zoals oppassen of honden uitlaten dingen zijn die alleen tieners doen. Geld verdienen doe je door klussen op te pakken die andere mensen liever uitbesteden. Laat je ego maar even op de achterbank zitten, want dit is hoe jij je portemonnee spekt.

Hoe doe jij dat?

Heb jij al een secundaire inkomsten bron? Of twijfel je nog over wat je zou kunnen doen om extra geld te verdienen? Ik beantwoord graag alle vragen die je hebt, laat hieronder een reactie achter!

Comments

Nicole Orriëns

Mijn blog is mijn (primaire) inkomstenbron. Ik begon ooit omdat ik het leuk vond, en ontdekte toen dat je met bloggen een inkomen kunt genereren. Maar ook als bijverdienste kan een blog goed werken.

dertigermetkids

ik vind vaak 40u werken in 4 dagen meer dan zat, ben juist bewust van 5 naar 4 gegaan om meer rust te hebben. niet van plan juist weer meer te gaan doen 😉 gelukkig houden we van onze banen genoeg over om al die extra dingen al te doen (aflossen/sparen/beleggen en t belangrijkste nu ook genieten!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding