Waarom je van Bux niet rijk gaat worden

22 juni 2018
4 min lezen

Bux: het is dé beleggingsapp van dit moment, met hippe reclame’s op TV en de belofte dat iedereen, inclusief jijzelf, kan meedoen met de big boys. Hartstikke leuk natuurlijk, maar werkt het nou ook echt? Ik zocht het voor je uit.

Beleggen, maar dan simpel

Klinkt leuk, niet? Grote kans dat jij, net zoals ik een tijdje geleden, nog nooit had overwogen om te gaan beleggen. Dat is iets voor oude kerels met al een hoop geld op zak. Daarnaast vond ik het een beetje eng, want je hoort om je heen ook een hoop verhalen over dat mensen zomaar hun geld kwijt zijn. Bux beloofd de boel simpel te maken en haalt met zijn hippe uitstraling het gevoel van “dit kan ik ook” in een hoop mensen naar boven.

Eenmaal ingelogd op de app lijkt het inderdaad simpel. Je kiest een naam om op te investeren, maakt de keuze of je denkt dat het aandeel gaat stijgen of dalen, en zet daar geld op in. Krijg je gelijk in je voorspelling, dan win je een percentage. Heb je het fout, dan ben je je geld kwijt (maar nooit meer dan je hebt ingezet, theoretisch dan).

KokenKoken

Een kind kan de was doen, lijkt het. Je krijgt van Bux zelfs een heuze grafiek te zien van wat het aandeel de afgelopen tijd heeft gedaan. Je kunt je optie (dat is een ander woord voor je voorspelling) automatisch laten sluiten; heeft het aandeel een bepaald percentage bereikt, dan wordt je winst helemaal auto-magisch op je balans bijgeschreven.

Werkt het dan ook echt?

Het antwoord hierop is lastig. Ik ben een beginnende belegger en heb nu nog te weinig kennis om te kunnen zeggen dat het verlies dat ik heb geleden alleen maar aan Bux te wijten valt. Er zijn echter ook anderen die wél de nodige kennis in huis hebben, en daar een artikel over schreven:

Beide artikelen zijn er over uit: met de Bux app beleg je niet echt. Je gokt of een aandeel stijgt of daalt, maar koopt nooit een écht stukje van een bedrijf. Een beetje nep, eigenlijk.

Daarnaast is de app nog niet echt optimaal ingericht. Zeker als je met een relatief klein bedrag begint (ik investeerde 350 euro) moet je het hebben van de wat grotere stijgers en dalers om in ieder geval de kosten van het openen en sluiten van je optie te kunnen dekken.

Er zijn echter wel degelijk mensen die geld verdienen met de app. Je kunt de gewonnen of verloren percentages van andere gebruikers zien; sommigen maken wel 100% winst op hun inzet. Ik geloof echter dat dit mensen zijn die zich al langer hebben verdiept in hoe de wereld van investeren in elkaar zit en hun gokjes niet laten afhangen van de informatie die beschikbaar is in de app. Voor een absolute beginner is het niet anders dan een muntje in de gokautomaat gooien en hopen dat je wint. 

Wat kun je beter doen?

Als je serieus bezig wilt gaan met investeren, dan raad ik je aan om YouTube op te gaan en alles over handelen op de beurs te kijken. Er zijn zo veel mensen bezig met day trading en er is zó veel informatie te vinden die je op weg kan helpen om te beginnen, dat je binnen korte tijd een stuk beter op weg bent dan als je blijft steken bij Bux.

De voornaamste reden dat ik de app weer van mijn telefoon heb verwijderd is omdat ik niet voldoende informatie kon krijgen via de app. De grafiekjes zijn te nietszeggend, je kunt geen selecties maken of verder inzoomen op een periode van jouw eigen keuze. Ook zijn niet alle aandelen zomaar in de app beschikbaar; je kunt maar op een kleine hoeveelheid inzetten, met name op de echte grote jongen zoals Tesla en Facebook. Van wat ik tot nu toe heb geleerd over day trading zijn dat nou juist niet de bedrijven waar je in wilt investeren, omdat ze niet voldoende ‘bewegen’.

In plaats van door te gaan met de app heb ik mijn geld weer opgenomen (min het tientje dat ik verloor en als leergeld beschouw). Ik ga het gebruiken om een gok te wagen op de échte aandelenmarkt. Daar heb je meer controle en beter overzicht over wat aandelen doen.

Prove me wrong

Denk jij dat ik me volledig vergis in Bux? Laat dan vooral hieronder een berichtje achter en laat me weten wat jouw tactiek is om wel vet te cashen op Bux.

Comments

Bas

BUX is not the way to go als je geld wil gaan verdienen met aandelen. Je kan beter een broker gebruiken waar je ook daadwerkelijk een aandeel koopt, BUX is niets meer dan een gokje wagen (natuurlijk kan je met genoeg voorkennis winst behalen via BUX maar met diezelfde voorkennis zul je een beter resultaat behalen bij een andere broker). Ik zelf vertrouw BUX ook niet omdat ik wel eens heb meegemaakt dat de BUX aandelenkoers op een hele andere koers zat dan de koersen op beurs.nl (een live koersen stream). Succes met beleggen.

M

Ik heb via bux meer dan 200k verdient. Geen grapje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding