ByDeHand: mooi administratie platform of onredelijke uitgave?

9 juli 2018
3 min lezen

Vandaag een review van ByDeHand, een nieuw platform dat zich richt op het inzichtelijk maken van je financiële situatie. Klinkt helemaal als iets wat jullie interesse heeft, dus ik besloot eens een kijkje achter de schermen te nemen.

Eerste indruk

ByDeHand ziet er hip uit. Het is dan ook duidelijk gericht op jongeren onder de 25 jaar. Studenten, maar ook ouders van studenten worden op de homepage genoemd. Wat mij meteen opviel is dat het project ondersteund wordt door (onder andere) Wijzer In Geldzaken – dat is een overheidsinstantie en een goeie benchmark om aan te beoordelen of het de moeite waard is om eens een kijkje te nemen. Het platform heeft zelfs een app! Daar loop ik warm voor, want veel Nederlandstalige apps die én goed in elkaar zitten, én goed veel opties bieden zijn er helaas nog niet.

De kosten zijn ook niet om over naar huis te schrijven: €2,50 per maand, en als je 25 jaar of jonger bent is het zelfs gratis. Maandelijks opgezegbaar (hoera!), maar wel zonder een keer gratis uitproberen.

KokenKoken

Eerste keer inloggen

Als je door de account setup heen bent – hou je internet bankieren reader even bij de hand, want je moet wél eerst betalen – krijg je via een opstart wizard wat vragen voorgelegd. Of je een koop- of huurwoning hebt en bij wie je energie afneemt, bijvoorbeeld. ByDeHand geeft aan dat deze informatie allemaal veilig blijft door middel van versleuteling en two-factor authentication.

Heb je die eerste details ingevuld, dan zet het platform alvast wat informatie voor je klaar. Ze noemen dit ‘dossiers’; in feite zijn het categoriën waar je je financiën in onder kan verdelen. Onder ieder dossier kun je documenten hangen, zoals dit voorbeeld over electrische aparaten:

Nieuw dossier toevoegen aan ByDeHand profiel

So far, so interesting! Voor iedere bedenkbare categorie hebben ze wel een mogelijkheid om een dossier aan te maken. Zo hou je alles bij elkaar en loop je minder kans om documenten kwijt te raken.

Gezien de staat van mijn administratie – uitgesorteerd, maar zo’n gigantische berg papier! – lijkt dit de oplossing waar ik al een tijdje naar op zoek ben.

Minpuntjes

Ik ben nou eenmaal geen 25 meer, en ook niet net-student-af. Het platform is echter wel heel duidelijk op die doelgroep gericht. Snap ik verder wel, maar het lijkt zo’n mooie oplossing voor meer mensen dan alleen jong volwassenen.

De vraag of ik een toeslagpartner en kinderen heb, had ik tijdens de eerste lijst met vragen wel verwacht. Zo had het platform me er op kunnen wijzen, bijvoorbeeld, dat er kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden.

ByDeHand Pinterest graphic

Daarnaast mis ik onder het kopje ‘uitgaven’ de mogelijkheid om spaargeld op te geven. Sparen lijkt me, ook voor studenten en jong volwassenen, een belangrijk onderdeel van het opzetten van een budget. Ik maak zelf heel veel gebruik van de potjestechniek en heb een onderdeel ‘spaargeld’ echt nodig. Hopelijk wordt dit later nog een keertje toegevoegd!

Is ByDeHand zijn geld waard?

Voor die €2,50 vind ik het platform absoluut een hele hoop waarde hebben. Alleen al het kunnen organiseren van de administratie is me dat beetje waard. Je moet het in je eigen budget wel kunnen verantwoorden natuurlijk, maar die twee euro en een beetje betaal je al gauw voor een kopje koffie onderweg naar je werk.

Daarnaast: als jij door middel van dit platform niet meer vergeet om je verkeersboete te betalen of je energie contract te checken voordat die stilzwijgend verlengt wordt, heb je de kosten van het platform zomaar terug verdiend.

Mijn advies: sowieso een keertje uitproberen. Opzeggen kan altijd weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijd voor een budget!

Toe aan een betere manier om je geld voor je te laten werken? Met dit werkboek kun je meteen aan de slag!

KOOP NU VOOR €10,-

Zunige Mams Budget Werkboek - product afbeelding